Tekemällä oppii, vaikka se on klisee

TEKSTI: PIHLA LAAKSO

Pihla Laakso


Työharjoitteluni Hansdotterilla päättyy tänään ja ymmärrettävästi minulta on viime päivinä kyselty, mitä olen harjoittelussa oppinut.

Kuluneiden viiden kuukauden aikana harjoittelin monenlaista sloganien ideoinnista lehtiartikkeleihin ja tiedotteesta videoiden käsikirjoittamiseen. En kuitenkaan ole kertonut kysyjille yksittäisistä uusista taidoista tai tutuksi tulleista tekstilajeista. Tärkeintä on ollut se kaikki yhteensä – tekeminen – asia, joka erottaa työelämän opinnoista.

Kaikki tuo tekeminen on vahvistanut minussa yhtä asiaa – itseluottamusta. Ammatillisesti, ja muutenkin.

Kun mietin omaa oppimispolkuani, palaan ajatuksissani alkusyksyyn ja yhteen ensimmäisistä projekteista, jossa sain olla harjoittelijana mukana. Briiffin saatuani minua jännitti ja vähän ahdistikin. Osaanko, onnistunko? Muut tiimiläiset vakuuttivat minulle, että hyvä siitä tulee.
No, hyvä tulikin – tekemällä.

Sain vastaavan briiffin uudelleen loppuvuodesta, ja oma suhtautumiseni tehtävään oli alusta asti erilainen. Olin oppinut jotain – ja kuulin tutun lauseen, nyt omasta suustani: Hyvä tästä tulee. Tekemisen kynnys oli madaltunut.

Harjoittelussa saamastani itseluottamuksesta saan kiittää minua kannustaen ja esimerkillä ohjanneita kollegoita. Ammattilaisia, joille kaikki on vain tekemistä vaille valmista. Vastoinkäymiset tai epävarmuudet eivät pysäytä heitä, koska kokemuksesta on selvää, että lopulta hyvä tulee.

Otan mallia heistä, ja kun suljen tänään Hansdotterin oven perässäni, painan tämän mieleeni: luota prosessiin, ja ennen kaikkea luota itseesi.

Pihla Laakso on syvällisesti maailmaa tarkasteleva viestinnän ammattilainen, joka valmistuu ammattiin tammikuussa 2024. Hansdotter ylpeänä onnittelee!