Juuso Enala: Arvet haalistuvat vain paljastamalla

Hansdotterin Juuso jakoi ajatuksiaan monipuolisesta maailmankuvasta, auttamisen halusta ja porilaisuuden elämänmullistavasta taiasta.

Kun erilaiset asiat törmäävät keskenään, seurauksena voi tapahtua jotain uutta ja käänteentekevää. Kenties syntyy omaperäinen oivallus, kiinnostava keskustelu, vaikuttavaa taidetta, jännittävää arkkitehtuuria, hyvää ruokaa tai jotakin muuta elämän kannalta yhtä olennaista.

Tästä syystä Hansdotterin Juuso Enala haluaa nähdä ympärillään mahdollisimman monenlaisia ihmisiä niin vapaa-ajalla kuin työpaikallakin.
– Jos sairaalaan tulee töihin ihminen, joka toimii leikkaussalissa vähän jännällä tavalla, voin kuvitella sen olevan rasite. Mutta meidän alalla diversiteetti on vain hyvä asia.

Erilaisten mielipiteiden, työskentelytapojen ja ihmisten yhteiselo tuottaa luovempaa ongelmanratkaisua ja siten parempia töitä. Lisäksi se tekee elämästä mielenkiintoisempaa ja värikkäämpää ylipäänsä: maailman näkee monivivahteisemmin, kun sitä tarkastelee monesta suunnasta.
– On kiinnostavampaa keskustella asioista henkevästi niiden kanssa, jotka katsovat maailmaa hieman eri näkökulmasta kuin itse. Arvostan ihmisiä, joilla on itseni kanssa vastakkaiset mielipiteet, jos ne on perusteltu hyvin.

Mielipiteisiin ja niiden takana seisomiseen liittyen Juusolla on ässä hihassaan: Pori. Muita kohtaan kumartelematon asenne ja positiivinen itsepäisyys kuuluvat aivan olennaisesti satakuntalaiseen identiteettiin.

Vaikka Porin kyljessä Ulvilassa syntynyt Juuso ei myönnäkään kokevansa varsinaista kotiseuturakkautta, istuu arvostus paikallista suorapuheisuutta kohtaan kuitenkin hänen dna:ssaan.
– Se on tympeä ja ankea paikka, mutta pidän porilaisista ihmisistä. Siellä ei ole piiloagendoja kellään, asioita ei hienostella eikä kierrellä.

– Suuri osa esimerkiksi Suomen huipputoimittajista ja kustannustoimittajista on porilaisia. Eikä se varmastikaan johdu helposta lähestyttävyydestä, Juuso nauraa.

Joskus työntekoni näyttää siltä kuin en tekisi mitään.

Yksikään Juuson työpäivä ei ole samanlainen kuin toinen. Sen takaavat useat eri toimenkuvat, muutama hallitusvastuu ja mitä erilaisimmista suunnista tulevat yhteydenotot.
– Joskus työntekoni näyttää siltä kuin en tekisi mitään, koska vain puhun ja kävelen edestakaisin. Vähän haahuilen, sitten pysähdyn johonkin ja kirjoitan ylös jonkun pätkän.

Yksi monista työtehtävistä on kiertää erilaisissa tapahtumissa puhujavieraana. Se ei ole yllättävää, sillä Juusolla on silmää ja korvaa hyville tarinoille. Niillä hän viihdyttää ihmisiä Hansdotterin toimistolla sekä seuraajiaan LinkedInissä ja omassa blogissa.

Herkullisten anekdoottien kertymisessä auttaa se, että välillä sattuu ja tapahtuu: harvalle on esimerkiksi ommeltu enemmän tikkejä päähän kuin Juusolle. Kertyneet kolhut kertovat jotakin suhtautumisesta maailmaan: avoin, utelias, pää edellä syöksähtelevä. Juuso on ihminen, jolla on sisäsyntyinen tarve kohdata ja auttaa muita, eikä ole sattumaa, että markkinoinnin ja mainonnan parissa pääsee tekemään molempia.

Lisäksi pohjalla on ikuisen optimistin perusluonne. Se auttaa keksimään ratkaisuja kiperissäkin tilanteissa.
– Sanon usein, etten ole koskaan pessimistinen. Olen melkein aina optimistinen ja sitten promillen ajasta pirun kiukkuinen.