Suljettu tekoäly mahdollistaa sen turvallisen käytön myös luovan markkinointiviestinnän apuna. Hansdotterin omaa tekoälyä ja sen mahdollisuuksia yhdessä työntekijöiden kanssa kehittää yrityksen tekoälyasiantuntija Eeva Rauramo.
Suljetussa tekoälyssä sille annettu data ei valu muiden käyttöön, vaan se pysyy turvassa omassa pilvessä. Suljettu tekoäly on turvallinen ja inspiroiva areena luovan alan käyttöön. Tämä mahdollistaa tekoälyn käyttämisen työssä yhä monipuolisemmin – suljettu tekoäly opetetaan asiakkaiden ja hansdotterlaisten tavoille, kunnioittamaan heidän sääntöjään.
– Oleellista suljetun tekoälyn kehittämisessä on, että siinä ovat Hansdotterin asiantuntijat mukana, jotta he oppivat ja tekoäly oppii. Omaa suljettua tekoälyä kehitetään edelleen asiakkaidemme omalla datalla, jotta tekoälyn avulla voidaan luoda juuri kyseisen yrityksen arvomaailmaa ja profiilia heijastelevaa tekstiä, Rauramo kertoo suunnitelmista.
– Kiinnostavaa on, miten voimme olla luovia yhdessä tekoälyn kanssa ja miten voimme hyödyntää tekoälyä strategisessa ongelmanratkaisussa. Emme tee tätäkään älyloikkaa itsemme, vaan asiakkaidemme vuoksi, sanoo toimitusjohtaja Ulla Suur-Inkeroinen.
Ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista ja rajoista
Hansdotterin suljettu tekoäly rakennetaan OpenAI:n ChatGPT-tekoälyn päälle, ja siinä hyödynnetään tekoälymalleja, joiden avulla voidaan luoda tekstiä, kuvaa ja videota. Kehitystyö on jo siirtynyt sisäiseen testivaiheeseen.
– Kun suljettu tekoäly suunnitellaan alusta asti, voidaan siinä ottaa huomioon kaikki tulevaisuudenkin tarpeet. Mutta on syytä muistaa, ettei tekoäly missään nimessä ole vastaus kaikkiin ongelmiin. Toisaalta tekoäly on erittäin hyvä huijaamaan, jos ei itse tiedä, mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Asiakkaidemme ymmärrys tekoälystä ja sen rajoitteista tulee kasvamaan hurjasti, toteaa Rauramo.
Suljetun tekoälyn etuja on, että sitä voidaan käyttää turvallisesti tekstien tuottamiseen. Samoin kokeileminen ja oppiminen on turvallista, sillä suljettua tekoälyä käyttäessä ei tarvitse pelätä, että tekee kokemattomuuttaan jonkin virheen.
– Voimme käyttää esimerkiksi Hansdotterin sisäisiä tietoja tai asiakkaidemme nimiä suoraa promptatessa eli tehdessä pyyntöjä tai kysymyksiä AI:lle, mikä ei olisi tietoturvallista avointa tekoälyalustaa käytettäessä.
Eeva Rauramo on matemaatikko, tekoälyn maisteri ja arvostettu tekoälyasiantuntija.