Mainostoimiston vallankumous: vapaus, luovuus, tasa-arvo

Hansdotter on mainostoimisto, joka on olemassa paremman elämän takia. Kun Hansdotterin toimintatapaa ryhdyttiin kirjaamaan ylös, puheissa toistui sana vapaus. Vapaudesta seurasi hierarkian välttäminen ja tasa-arvoisuus. Parempaa elämää tavoitellaan töissä itseohjautuvuuden keinoin.

Omnia vincit amor

Hyvä työilmapiiri syntyy avoimuudesta ja luottamuksesta. Ja ennen kaikkea välittämisestä yhteisessä arjessa.

– Toimistorakennuksemme päätyfriisissä lukee latinaksi “Rakkaus voittaa kaiken”. Otimme ajatuksen toimintamme ohjeeksi, koska se on yksinkertainen ja voimakas. Meitä viehätti se, että lause hakkautettiin jo keskiajalla silloiseen rakennukseen Juhana-herttuan käskystä. Juhana oli Kaarina Hannuntyttären rakastaja, ja meidän nimihän tulee naisen nimen ruotsinkielisestä muodosta, kertoo Ulla Jämä.

– Välittäminen näkyy esimerkiksi talviajan työajan lyhennyksenä: marras–helmikuussa työaikamme on puoli tuntia normaalia lyhyempi ja jokainen työntekijä käyttää ajan ulkoiluun valoisana aikana. Odotamme mielenkiinnolla vaikutuksia, virkeämpiä iltapäiviä ja ennen kaikkea sitä, että luovista tauoista muodostuisi hyvä rutiini talven aikana, sanoo Riina Pyöttiö.

Mikään paratiisi Hansdotter ei silti vielä ole. Esimerkiksi tiimirajoja pitäisi saada rikottua entistä paremmin. Eli sitä, että töitä ei haudottaisi vain tiimien sisällä vaan apua kysyttäisiin vielä helpommin muilta.

– Meille parempi elämä tarkoittaa sitä, että se työpäivän puoli on yhtä hyvää kuin siviilielämä, tämä koskee asiakkaidemme lisäksi myös henkilökuntaamme, sanoo Kristiina Kaven.

Aika on nykyajan eksklusiivisuutta

Hansdotterilaisten luovan työn ja asiakassuhteiden hoidon perusta on aika. Työskentely asiakkaan kanssa on tuloksellisempaa ja mukavampaa, kun pienemmätkin projektit on aloitettu yhteisellä työpajalla.

– Olemme nimittäin huomanneet, että monelle asiakkaalle on iso helpotus, kun vaikkapa aikaa vievä briefin kirjoittaminen tehdään yhdessä. Kunnianhimotasomme on kova ja siksi meidän rooliin kuuluu varmistaa hyvän briefin saaminen, sanoo Samu Rintala.

Hansdotterissa on huomattu, että käyttämällä enemmän aikaa sitä itse asiassa säästyy.

Hansdotter
Hansdotterin luovaan työskentelymalliin kuuluu raaditus eli yksikään työ ei etene merkittäviä askelia ilman, että idea asetetaan puoleksi päiväksi salin lattialle kaikkien kommentoitavaksi.

Luovuus on kurittomuutta

Työelämässä kurittomuuden avulla voidaan vapauttaa energiaa merkitykselliseen työhön. Kyseessä on johdonmukainen pyrkimys tukea itsenäistä päätöksentekoa. – Kurittomuus on hassuttelua ja irrottautumista normista: se on itse asiassa luovuutta parhaimmillaan. Käytännön työssä se näkyy kyseenalaistamisena: miksi-sana raikaa toimistollamme paljon enemmän kuin myötäilemisestä kertova “kyllä”, Ritva Rähmönen toteaa. Kun tehdään vallankumous on tärkeää, että jokaiselle annetaan tilaa tehdä päätöksiä, on kyse sitten margariinin ostamisesta, verkkosivu-uudistuksesta tai asiakaspalaverin vetämisestä. Johtamisen tarve ei kuitenkaan häviä minnekään: arjen johtamista tapahtuu joka hetki.

Jokainen on oman työelämänsä toimitusjohtaja.

Artikkeli on julkaistu alunperin Digimama 2/2018 -lehdessä, ja sen ovat kirjoittaneet Anna Korpi-Kyyny, Tero Ylitalo ja Ulla Jämä.

Rakasta
1 vote, average: 1,00 out of 1 1
Loading...
Jaa