Tilasuunnittelu

Historian museo pops up!

Seitsemän metriä näyteikkunaa ja kymmeniä neliöitä pölyistä tilaa, nuhraantuneita lattioita ja naulaisia seiniä. Ja tämä kaikki Turun vilkkaimman kävelykadun varrella ja vielä Historian museon omana pop up -tilana kahden viikon ajan. Historian museolle se oli upea mahdollisuus.

– Halusimme Turku goes 1812 -virtuaaliseikkailun pop up -tilasta huomiota herättävän, mutta järkevällä budjetilla – onhan tila käytössä vain kaksi viikkoa. Ja koska tila on kauniisti sanottuna rosoinen, annoimme ohjeeksi ettei sitä tarvitse yrittääkään peitellä, kertoo Historian museon hankepäällikkö Joanna Kurth Turun kaupungilta.

Tilan materiaalien suunnittelussa Historian museon visuaalisesta ilmeestä painotettiin värien ja typografian voimaa. Valokuvia ei käytetty, jotta tilaan saatiin luotua industrialistista henkeä. Lisäksi tehtiin vähän, mutta isoa pintaa.

Kävijät saivat myös osallistua Historian museon suunnitteluun kertomalla omia kokemuksiaan.

– Suunnittelimme kaikista materiaaleista karsitun yksinkertaisia ja kiinnitimme huomiota vierailijoiden katseen ohjaamiseen: tärkeimmässä roolissa oli näyteikkuna ulkoa katsottuna ja sisällä tulijalle aukeava näkymä. Sisällä ohjasimme katseen pois huonokuntoisesta lattiasta kattoon ripustetuilla ilmapalloilla ja aktivointiviesteillä. Takaseinän näyttävä kangasroikko kokosi tilan yhtenäiseksi, kertoo creative Sanna Koivusaari.

– Suunnittelussa huomioimme myös kävijävirrat ja opastuksen, vaikka tila onkin kompakti. Hyvän vierailijakokemuksen synnyttäminen oli tärkeää, ja siksi mietimme yhdessä myös ilmoittautumisjärjestelmää ja sitä miten kohdata pettyneet, ilman seikkailupaikkaa jääneet ihmiset sekä kasvokkain että viestinnän keinoin. Ennustimme, että tapahtuma olisi huippusuosittu ja niin se olikin, sanoo Ulla Jämä Hansdotterista

– Valtava näyteikkuna sai poikkeuksellisen näyttävän ilmeen ilmapalloista, toteutuksesta vastasi Uskomattoman Pallopuodin Essi. Teippauksia roimasti edullisemmin tekstit toteutettiin ikkunatussilla, kertoo creative Tiina Valve.

Minuuteissa loppuunvaratulle tapahtumalle jatkoa ensi kesänä

– Historian museo on Turkuun suunnitteilla oleva uusi museo, joka aukeaa viimeistään 2029. Elämyksellisessä museossa voi kokea historiaa ja tulevaa, ja se tuo myös kansainväliset suurnäyttelyt ensimmäistä kertaa Turkuun. Pop up -tilan virtuaaliseikkailu vuoden 1812 Turkuun on ensimmäinen mahdollisuus tarjota ihmisille aito käsitys siitä, mitä uusi museo voi vierailleen tarjota, Joanna kertoo.

Kevättalven pop up -tapahtuma Turussa on ollut huikean suosittu. Liput varattiin loppuun minuuteissa ja moni jäi ilman.

– Iloksemme voimme tarjota jatkoa virtuaaliseikkailulle ensi kesänä Turun linnassa kolmen kuukauden ajan. Siellä voimme myös hyödyntää valtaosan pop up -tilan materiaaleista. Kerroimme Hansdotterin tiimille tästä vielä avoinna olleesta mahdollisuudesta ja he huomioivat muun muassa kesän vihreyden materiaalien värivalinnoissa, täsmentää Joanna.

Hansdotter vastasi pop up -tilan suunnittelusta ja rakennuksesta avaimet käteen -periaatteella yhteistyössä Uskomattoman pallopuodin ja Painolan kanssa. 

Rakasta
1 vote, average: 1,00 out of 1 1
Loading...
Jaa