Motivaatiota etätöihin riemulla, luovuudella ja räväköillä otteilla

Hansdotterin etätyöläiset Antti Baltimoressa ja Juuso Turussa keskustelivat yhtenä iltana verkossa etätyön haasteista ja mahdollisuuksista. Tässä inspiraatioksenne lyhyt tiivistelmä, josta villeimmät ideat on armeliaisuussyistä editoitu pois.

J: Olen aina ollut lähimmäisriippuvainen ja etätyö on ollut lähinnä satunnaista. Nyt kun etätyö on uusi normaali, sinkoilen kotona oikeaa työpistettä etsiessäni sohvan, keittiönpöydän ja kirjaston keinutuolin välillä. Antti, olet koulutukseltasi arkkitehti ja olet tehnyt paljon myös tilasuunnittelua, anna minulle vinkkejä etätyöpisteen suunnitteluun.

A: Kyllä jokainen meistä osaa ilman neuvojanikin, mutta korostan nyt rohkeutta ja luovaa hulluutta: Näytä sirkkeliä sille vanhalle vanerinpalalle, joka on seissyt iät ja ajat autotallissa, ja sovita se tiukasti muuten käyttökelvottomaan ikkunasyvennykseen. Ullakolla vanha ovi? Ronskisti vaan sahalla sopivasta kohtaa poikki, ja työpiste syntyy portaikon alle. Sinne kuusi vuotta sitten unohtunut lätkäkassi onkin jo aika siirtää varastoon. Se anopin vanha opiskelijaboksiin tuotu pöytä, joka ei mahdu minnekään ja jota olet aina inhonnut? Sahaa sillekin ja sujautus muuten käyttökelvottomaan koloon.

J: Koulut ovat kiinni ja lapset pyörivät samassa tilassa kuin vanhemmat. Suomessa etäopetusta tekevät opettajat ovat tuskastuneet lasten takana viuhuviin kalsari-isiin. Itse olen huomannut, että työpalavereissa näkyy kissoja, koiria ja taaperoita. Hauskaa sinänsä, mutta joskus fokus katoaa itse asiasta.

Laita lapset taidetunnille maalaamaan joka kokoukselle merkityksellinen taustakuva. 


A: Joo ja hamstratut vessapaperirullavarastot ja hernekeittotölkkitornit häiritsevät taustalla. Nyt on mahdollisuus iskeä kaksi kärpästä yhdessä iskulla. Laita lapset taidetunnille maalaamaan joka kokoukselle merkityksellinen taustakuva. 

J: Ei ne häiriöt tule vain ruudun kautta. Kyllä omakin etämaisema alkaa välillä tympiä.

A: Yhdistä historiantunti ja taidetunti, ja laita omat tai kummilapset maalaamaan historian merkkiteoksia. Ripusta ne nenäsi eteen työpöydälle. Mikäs sen parempaa kuin lasten aito Van Gogh, Picasso tai Gallén-Kallela suoraan naaman edessä!

Missä olet sähköpöytäni?

J: Pari viikkoa kokopäiväistä etäilyä takana ja jo nyt selkää kivistää. Missä olet sähköpöytäni?

A: Kotonakin kannattaa muistaa ergonomia. Olisi epäsuotavaa, että palaat tästä normaalioloihin vaivaisena. Käytä siis estottomasti ne kierrätykseen kelpaamattomat tietosanakirjat hyllystä oikean työkorkeuden trimmaamiseen. Varmista aina luonnonvalon saanti ja silmien lepuutushorisontti. Siirrä ronskisti lamppuja vastaamaan poikkeusoloja. Ota vanha lakana ja piirrä siihen ronski tapetti. Ripusta se jakamaan työpisteitä.

J: Kuulostaa siltä, että et ohjeista nyt keskittymään suunnittelussa hienosteluun ja yksityiskohtiin?

A: No en! Mitä tahansa teetkin, niin tee se heti ja ronskisti. Pääsette sitten koko perhe suorastaan nauttimaan etätöistä jatkuvan narinan ja kitinän sijaan. Sillä jos tämä tilanne jatkuu pidempään, kynnys vaihtaa sisustuselementtejä kannattaa pitää matalana. Vaihda maisemaa vaikka viikoittain!

J: Hyvä idea, mutta tästä kaikesta tulee vain lisätyötä ja stressiä.

Ihminen, ja yhteiskuntamme, on parhaimmillaan silloin, kun mailaa ei puristeta liikaa.

A: Höpöhöpö, Juuso. Toivottavasti tämän pandemian sivuvaikutus on se, että lasten meteli, koiran haukkuminen ja muu normaalielämän kuuluva arki kasvattaa sietokykyämme ja hyväksyvää asennetta kanssaihmisiämme kohtaan. Kaikki olemme tässä kohtaa samassa veneessä, pakon sanelemana. Ihminen, ja yhteiskuntamme, on parhaimmillaan silloin, kun mailaa ei puristeta liikaa. Kun hyväksymme muiden pienet epäkohdat, hyväksymme paremmin myös itsemme sellaisena kuin olemme.

J: Kiitos, Antti, taas näistä viisaista sanoistasi.

Ohessa myös kaksi kuvaa: täällä Suomessa käyttökelvottomaan ikkunasyvennykseen vanerilevystä tehdystä työpisteestä ja Bostonista Gardner Museumista. Talon omistaja piti aitoja mestariteoksia työpöydällä, jotta niistä pääsisi kunnolla nauttimaan.

Rakasta
1
Loading...
Jaa